Internationella bilfria dagen är idag!!
Hmm, det blir nog svårt för de flesta.
För min del blir det i vart fall bilfritt. Det blir en lördag vid spisen och datorn. Vid spisen ska det lagas kålpudding, grytstekt hel kyckling och eventuellt rotmos. Får väl se vad tiden, orken och intresset räcker till.
Vid datorn blir det lite nostalgi trip bland foto och bilder.
På tal om mat och nostalgi så är det ju inte så värst länge sedan som huvudfödan för en stor del av befolkningen bestod av fisk. Saltad och torkad fisk.
Bilderna som följer är tagna på Statarmuseet. Ett museum jag gillar Här är det just saltad fisk.
Maten tillagades på vedeldad järnspis.
Här gällde det att hålla jämn och rätt värme i spisen för att maten skulle bli som tänkt. Det krävdes en kunnig husmor.
Spisen var ofta också enda värmekällan i stugan.
Maten förbereddes och hanterades på ett gammalt slagbord och porslinet var många gånger både udda och kantstött.
Så fanns det ju de uppskattade emaljerade köksredskapen. Flera av dessa använder jag än idag.
Det tog lång tid att laga mat förr eftersom man hela tiden måste hålla koll på värmen och temperaturen i spisen. Det fanns mycket sysslor som skulle skötas så att sätta minstingen vid bordet medan husmor strök var vanligt. Att leka med barnen fanns inte tid så detta fick bli barnets tidsfördriv.
Efter maten skulle det naturligtvis diskas.
Att det inte fanns diskmaskin känner vi alla till. Det var diskhon i plåt eller emaljerad som gällde.
Varmt vatten fanns inte heller. Inte ens rinnande vatten inne utan det var till att hämta i brunnen på gårdsplanen
Man fick sen värma vatten på den vedeldade spisen. Som diskmedel användes såpa.
Ja, datorer fanns ju verkligen inte. Inte ens tankar och drömmar om denna underliga uppfinning fanns.
Men nu är ju datorna här och jag har blivit en slav under den samme.
Vi hörs kanske senare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar