lördag 11 augusti 2018

resa i tiden





Forsätter idag med en kort rundvandring från statarmusset som vi besökte härom veckan. 
Vilka minnen!
Så här bakade mormor, ja kanske t.o.m mor kaffebröd på den tiden då det begav sig. Spisen minns jag väl, dock har jag inget minne av just bak i ugnen. Att det lagades mat minns jag dock.
Det krävdes lite "hannalag" ett få eld i spisen.
Kan ännu minnas den enorma värme som spisen avgav. Spisen var inte bara att laga mat på, den var också källa till värmen i huset. Ibland var spisaringarna näst intill rödglöddgade.
Här fick inga barnahänder va i närheten.



Det jag inte mindes var att det var placeringar i kyckobänkarna utifrån folk och stånd. Nu var/är vi inte så särskilt kyrkliga i vår familj/släkt men ändå.


Inte heller sydde varken mor eller mormor på maskin vad jag kan minnas. Däremot broderade de båda till långt långt upp i ålder. Trampesymaskinen minns jag dock väl.


Då det blev tid för läggning var det kanske just en sådan här säng som användes. Ingen sådan i vår familj vad jag kan minnas. Nog innan min tid. Verkar dock praktiskt att kunna dra ut eftersom barnen växte.


Lite modernare säng var denna modellen som säkert fanns i de flesta hem.

Däremot minns jag så väl denna säng. Järnsängen som botten gick att fälla ner. En sådan hade mormor som, låt oss kalla, gästsäng. Denna minns jag.
Jo, dessa är långt ifrån dagens ställbara sängar med motor. 
Ändå minns jag det mesta. Utvecklingen måste gå ganska fort, både på gott och ont.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar