onsdag 2 augusti 2023

hästen som inte ville va först




Knappt jag minns. Vår dåvarande arbetsryttare Peter på Black Barrel, eller Barre som han kallades i vardagen. En speciell häst och en minst sagt speciell ryttare. Passade dessa två iihop. Jag vet faktiskt inte. Barre var en häst som tävlat på Täby redan som 2åring och som var en av två första galoppörerna för tävlingsverksamhet i mannens och min ägo. Att han tävlat syntes då verkligen inte enligt veterinär på besiktningen. Helt oförbrukad.


När det var dags för tävling såg han så här elegant och intellegent ut. Verkligen i tävlingsmässigt skick. Smal och smidig. Detsamma gällde vid tiden för mannen. Ingen kulmage här inte. Längst bak i bild står Martin och funderar, ser ut som det gör än i dag.
Anna horsekeeper syns inte men finns bakom hästen på andra sidan.

Under träning gjorde Barre mycket  bra ifrån sig och alla ryttare trodde att nu var vinsten nära, men Barre ville annat. Strax innan målsnöret slog han av på takten. Inte först över linjen! Någon vinst med honom fick vi aldrig och han såldes senare som ridhäst.

Tänk så många hästar vi ägt, tävlat med och som gett oss både hopp och förtvivlan.
Till helgen är två anmälda, Ravaillac och Isaynomore. Länge sen nu som Ravaillac startade har inte funnits passande lopp för honom. 
Så igår kväll hände det som inte får hända. Ravaillac blev plötsligt akut sjuk. Från ingen stans fick han koliksymtom som snart gick över till kraftiga skakningar, andningsbesvär och feber. Vi gissade och gissade men kom inte riktigt nära. Efter en stund, någon timma, började han så smått ta en strimma hö och vi trodde det ordnat sig. Så, plötsligt blev han slö, apatisk och hängde med huvud och hals igen. vi beslutade att tillkalla veternär. 
När veterinären kom började hästen återgå till det normala och tempen började sjunka. Veterinären kunde inte heller gissa vad som var/varit pågång. Gissningarna gick åt förgiftning, insektstungen eller , ja, vad som helst. Ingen åtgärd kunde göras så veternären åkte så hem igen.
Idag är hästen fortfarande hängig, dålig aptit och feber. Vad har hänt??? Ja, kanske får vi aldrig svaret men hoppas han snart blir frisk igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar